
Femeia imbracata in rochie rosie reprezinta, probabil, superlativul senzualitatii in imaginatia multor barbati iar rujul rosu ori un stiletto in aceeasi culoare poate aprinde, de asemenea, numeroase fantezii. E interesant de urmarit efectul acestei culori asupra femeilor ce o poarta si modul in care acestea se transpun in postura de forta pe care rosul o reprezinta. Fiindca rosul vorbeste raspicat despre senzualitate dar, in egala masura, induce ideea de putere, de dominatie, de impunere a vointei, de afirmare si cucerire a independentei. Daca in diferite epoci rosul a fost un indicator al regalitatii, al puterii, in timp acesta culoare a devenit un simbol al emanciparii fiind deseori asociata cu exprimarea libera a sexualitatii. Poate tocmai de aceea limita intre senzual si vulgar desemnata de utilizarea rosului in vestimentatie este extrem de flexibila.
Dar nu e mai putin real faptul ca, deseori, utilizarea acestei culori in vestimentatie este asociata in mod automat cu ideea de vulgar sau kitsch. Ce face diferenta intre senzual si vulgar? Unde se afla acea bariera ce delimiteaza subtil cele doua teritorii? Si, mai ales, cum sa nu o depasesti?
In primul rand, e vorba despre exces. O tinuta feminina all red este vulgara si depaseste cu mult limita bunului-simt estetic. Rosu inseamna mult in sine, nu e nevoie sa fie totul rosu. O rochie sau un comple rosu nu ar trebui asociata cu pantofi si accesorii in aceeasi nuanta iar machiajul este de dorit sa fie discret, cu un singur centru de interes.
Asocierile cromatice in care este utilizat rosu pot fi safe, creative, uzate sau de prost-gust. Combinatia rosu-negru este una uzata, rosu-bleumarin, rosu-maron, rosu-gri poate fi safe; rosu combinat cu auriu sau orice nuante metalice te va duce cu gandul la vodevil si viata de noapte, la promiscuitate ori kitsch. Insa daca vrei sa pui o amprenta creativa asupra tinutei tale, combina rosu cu oranj, fuchsia sau violet. Ai grija insa la texturi si proportii. Rosu in asociere cu alb poate fi in oricare din cele doua categorii, in functie de piesele vestimentare, texturi, dozaj, nuante, context si atitudine.
Texturile pot face diferenta. Cand alegi rosu in vestimentatie, alege texturi mate, tesaturi de cea mai buna calitate si evita cu orice chip poliesterul, satenul si dantela elastica. De fapt, acestea evita-le in orice situatie.
Croiul poate face diferenta intre stilat si dezastru. Pentru rosu e de recomandat cu prioritate un croi curat, minimalist, evidentiat printr-un singur detaliu fie de taiere, fie de accesorizare, fie printr-un element cromatic menit a crea acel tip de tensiune ce aduce creativitate intr-un ansamblu vestimentar.
Contextul nu e mereu potrivit pentru a purta rosu. Sigur, ai putea fi o persoana ce tinde sa sparga barierele conventionale, insa e de vazut daca asta e in favoarea ta. Linia intre intraznet, original si impertinent sau deplasat e, deseori, imperceptibila.
Dar cum stau lucrurile in ceea ce priveste utilizarea culorii rosu in vestimentatia masculina?
Ei bine, ai putea imbraca un costum rosu doar daca esti Elton John si ai concert – or something like this 🙂 . Sunt adepta integrarii culorilor vibrante in vestimentatia masculina cu moderatie. Acesta e, de fapt, cuvantul ce trebuie sa defineasca imaginea unui barbat: moderatie. Acel tip de moderatie ce induce ideea de forta si echilibru, cu un accent de creativitate si originalitate. Recomand integrarea acestei culori la nivelul accesoriilor, fiind modul cel mai facil de a crea un centru de interes, in imprimeuri ce se pot regasi in texturile accesoriilor ori a pieselor vestimentare de dimensiuni medii (vesta, camasa). In functie de context dar mai ales raportat la personalitatea si statutul celui in cauza, poate fi ales un sacou rosu – insa in aceasta situatie croiul trebuie sa fie impecabil, stofa de o calitate indiscutabila iar combinatiile cromatice ar trebui conduse fie inspre directia bleumarin, gri, gri-antracit, violet, fie spre nunantele de pamant: umbra, sienna, ocru, chiar terra-cotta si toata gama de culori rupte natural. E de evitat asocierea sacou rosu, pantalon negru, camasa alba – sau orice combinatie a acestor 3 „culori”, fiind previzibila, uzata si de natura a conduce cu gandul spre uniforma personalului din hoteluri si restaurante. Prea mult rosu in vestimentatia unui barbat vorbeste despre prost-gust, disperare, nevoia exagerata de a capta atentia, criza varstei de mijloc, agresivitate ori o inclinatie excesiva spre un stil de viata superficial.
Gina Butiuc
fashion designer
sursa foto: arhiva personala