Probabil ca nu exista teritoriu mai contradictoriu decat moda, mai incarcat de isterie si orgolii, deseori nejustificat inflamate. E taramul in care regulile stricte coexista cu nonconformismul absolut, unde incalcarea principiilor a devenit in sine un principiu iar cei care au revolutionat curente si au devenit repere in fashion au reusit asta tocmai prin spiritul lor de fronda. Vremurile in care femeile tineau ca pantofii sa se potriveasca cu poseta, cand nu ar fi alaturat pentru nimic in lume impremeul floral cu unul animal iar regulile spuneau sa porti maxim trei culori simultan sau ca anumite culori nu ar trebui nicicand combinate – sunt de domeniul trecutului desi, temporal, nu e un trecut prea indepartat.
Multi dintre voi ridica acum din sprancene si isi spun ca, intr-adevar, in ultimele sezoane, lucrurile au cam scapat de sub control si ca regulile acelea erau bune. Ca daca le respectai, nu aveai cum sa gresesti. Ca mamele noastre erau mereu corect imbracate si ca nu degeaba in anumite medii inca se perpetueaza coduri vestimentare stricte. Deigur, aveti si voi dreptate. Dreptatea voastra. Cei care vor mai multa libertate de expresie au, si ei, dreptatea lor. Regulile sunt bune si, in general, sunt rezultatul unei experiente si al unor procese de validare. Respectarea lor ofera confort si siguranta. Dar de partea cealalta se afla incantarea incercarii, pasiunea experimentului, surpriza descoperirii. Alchimia dozajului.
E un mit stravechi respectarea normelor. La fel si nimicirea lor. Azi poti fi pe o baricada – maine pe cealalta. Sau pe nici una.
In lumea asta, poti avea chiar baricada ta, fara a fi, totusi, complet singur.
Gina Butiuc
fashion designer