Dedicata dimensiunii sacre a existentei, 13 se adreseaza zeitei din interiorul fiecareia din noi.
Prin mijloacele specifice artei vestimentare, colectia parcurge spatii, timpuri si culturi din care preia simboluri considerate a avea forta mistica.

Cele 13 piese sunt realizate exclusiv din matase naturala (matase satinata, catifea din matase, voal din matase). Pentru aplicatii s-au utilizat pietre naturale (cuart, cristal, cristal de stanca, markafit, ametist), pene, snururi din matase.

1.1 – nceputul, sursa si cauza a tot ceea ce exista; unitatea
2. Porumbelul – simbol crestin al spiritului
3. Isis – preluata de romani din cultura egipteana, este „stapana elementelor” dar si „regina mortilor”
4. Luna – in diverse culturi, ntruchiparea fertilitatii, a femeii-mama
5. Scarabeul – in Egiptul antic, simbol al viatii noi, al renceputului
6. (Ochiul lui) Horus – zeul cerului in religia egipteana; ochii lui erau considerati a avea puteri magice
7. Pecetea lui Solomon – uniunea macro si microcosmosului
8. Crucea – simbol crestin ce ncorporeaza nceputul si sfarsitul, omul si Dumnezeul, timpul finit si infinit, Pamantul si Raiul, transformarea si naltarea lui Iisus, Judecata finala, mantuirea
9. Ra (soarele) – obiect de adoratie in majoritatea culturilor antice; in Egiptul antic, Ra ocupa pozitia suprema in panteonul zeitatilor
10. Spirala – simbol solar, al vietii si creatiei; simbol al expansiunii
11. Sarpele – simbol purtator de forta magica, posibil adversar al divinitatii favorabile omului, al zeului solar
12. Cerul – in viziunea indienilor Navajo, reuneste elementele cu forta protectoare
13. 13 -soarta, puterea constrangatoare a schimbarii, conservatorismul la cota cea mai acuta; valenta sa extrema este moartea

Construita pe doua tipuri de armonii – armonia cromatica si cea a contrastelor – colectia pret-a-porter aduce in atentie eleganta extrema definita de caldura lanii, maiestria broderiilor, rigurozitate croiului, acuratetea executiei.

Tonurile de toamna calda, cu ruginiri de artar si stejar, griurile spre verde si albastru, nuantele de frunze de tei si iarba neagra sunt punctate de tensiuni cromatice create prin prezenta culorilor vibrante, dinamice, a albului si negrului.

Alaturarea neobispnuita a stofelor de lana Agnona, Camel sau Kashmere cu satenul de bumbac si stralucirea organzei, aplicatiile din fir de mohair, precum si broderiile pretioase prezente inclusiv in tinutele barbatesti definesc un stil rafinat construit pe simplitate si echilibru: stilul Gina Bitiuc.
Grupul Eanna, compus din Mona Valenas (autor, voce si percutie) si Cornelia Kentelki (voce si percutie), aduce in actualitate ntr-o maniera originala muzica sacra, arhaica. Pornind de la vechi texte summeriene ori texte originale, piesele lor au darul de a spiritualiza muzica.

Multumiri speciale d-lui Cercetator stiintific principal dr. Ludovic Bathory de la Academia Romana – filiala Cluj si d-lui Edmond Karban, antropolog.

Write a comment:
*

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This