COSTUM BESPOKE

Cand vine vorba despre alegerea unui costum barbatesc sunt de luat in considerare 3 optiuni: costum bespoke, made-to measure sau de serie. In materialul urmator detaliem avantajele si dezavantajele fiecarei categorii.

Costumul de serie este varianta cea mai accesibila, din toate punctele de vedere. Acest tip de costum este accesibil in primul rand datorita disponibilitatii, costume de serie fiind disponibile oricand si oriunde si nu este necesar sa astepti pentru a fi realizat sau sa mergi la probe. Un alt avantaj este acela al pretului scazut, chiar si un costum de serie realizat dintr-o stofa de calitate buna va avea un pret mai mic decat unul realizat la comanda. Insa avantajele se incheie aici. Un costum realizat in sistem industrial, pe masuri standard, e putin probabil sa ti se potriveasca perfect de aceea, mai mult ca sigur, va avea nevoie de ajustari. Acestea vor presupune o investitie de timp si de bani, care se vor adauga la investitia initiala. De asemenea, un astfel de costum nu poate fi personalizat, el va fi achizitionat ca atare. Un alt dezavantaj deriva din modul in care este construit un astfel de costum, cel mai adesea fiind utilizata intaritura lipita.

Costumul made-to-measure este o varianta superioara celui prezentat anterior insa este tot un costum de serie, de o calitate mai buna si cu un numar limitat de detalii ce pot fi personalizate. In cazul costumului made-to-measure poate fi aleasa stofa, dintr-un numar de variante disponibile in functie de producator, nasturii, captuseala si cateva detalii de croi, de asemenea dintr-o gama de variante disponibile in portofoliul producatorului. Cel mai important avantaj al costumului made-to measure este insa faptul ca acesta va fi ajustat de catre producator in functie de masurile tale. Chiar si asa insa, e posibil ca, o data livrat, acesta sa nu potriveasca perfect. Din punct de vedere al disponibilitatii, acest tip de costum va fi livrat intr-un interval de cateva saptamani, timpul fiind diferit de la un furnizor la altul, si presupune minim 2 vizite la magazin. Desigur, costumul made-to-measure va avea un pret mai ridicat decat unul de serie obisnuit.

Costumul bespoke reprezinta treapta cea mai inalta in ierarhia stilului vestimentar masculin iar realizarea acestuia este o experienta in sine. Pentru realizarea unui costum bespoke pot fi necesare cateva luni si, probabil, 4-5 vizite la atelier, in functie de modul de lucru al creatorului costumului si de conformatia ta fizica – asadar, acesta nu va fi disponibil imediat. Principalul avantaj al acestui tip de costum este acela ca el va fi realizat pe un tipar ce a fost creat special pentru tine, ca vei putea alege si personaliza absolut toate detaliile, incepand de la stofa, captuseala, nasturi pana la forma reverului, tipul de buzunar sau alte detalii subtile. Ceea ce este important de stiut este ca fiecare atelier sau creator bespoke are propriul mod de constructie a sacoului si diverse detalii ce reprezinta semnatura sa. Ar fi bine sa cunosti detaliile care particularizeaza atelierul pe care l-ai ales iar alegerea ta sa fie o consecinta a faptului ca doresti acel tip , nu un altul, specific altcuiva. Costumele bespoke sunt contruite pe schelet din canvas, iar modul in care este acesta este realizat este diferit de la un atelier la altul. Costumele nostre sunt construite pe suport full canvas si optam pe umeri bine structurati.

Pretul unui costum bespoke va fi superior celui unui costum din celelalte categorii amintite iar acest fapt este determinat in primul rand de timpul indelungat necesar pentru realizarea sa, de modul de constructie si de unicitatea acestuia.

Urmareste aici si materialul video iar daca vrei sa fi anuntat atunci cand postez un video nou sau suntem live pe youtube, nu uita sa te abonezi la canalul de youtube si sa pornesti notificarile.

 

Gina Butiuc

fashion designer

Pin It on Pinterest

Share This