GARDEROBA CAPSULA

Ideea crearii a ceea ce azi numim „garderoba capsula” nu e chiar foarte noua; noua este promovarea masiva a conceptului in contextul fast-fashion, puternic corelat cu sentimentul de pierdere a identitatii estetice sau, in orice caz, de diluare a acestei identitati.
Conceptul de „garderoba capsula” dezvolta conceptul colectiilor capsula lansate in anii ’70 de Susan Faux si il adapteaza nevoilor personale.
„Garderoba capsula” este o mini-colectie personala de articole vestimentare esentiale, ce nu se demodeaza si ale carei piese pot fi mixate cu usurinta cu articole apartinand altor stiluri sau curente din fashion. Pentru a putea fi combinate cu piese din colectiile de sezon, articolele ce compun „garderoba capsula” ar trebui sa fie clasice, in culori de baza sau neutre, sa fie reprezentative pentru stilul personal astfel incat sa reflecte in totalitate stilul sau de viata, adaptat conformatiei fizice, profesiei si intereselor sale zilnice.

Dar de ce este util sa ne organizam garderoba pornind de la o mini-colectie capsula?
In primul rand, pentru a castiga timp. Simplul fapt de a avea oricand la dispozitie un nucleu de articole vestimentare adecvate cu tine elimina bataia de cap zilnica si situatiile in care „nu ai cu ce sa te imbraci” desi dressing-ul tau este supraaglomerat. Tot in timp castigat se cuantifica si faptul ca avand la dispozitie aceasta baza pe care sa construiesti orice achizitie ulterioara va veni cu mai putine cautari pentru ca vei sti foarte clar cum urmeaza sa o integrezi.
Ajungand la ideea de achizitii vestimentare si cumparaturi, avand definita „garderoba capsula” economisesti bani. Vei putea astfel evita acele cumparaturi fara sens, facute de cele mai multe ori impulsiv, si care de cele mai multe ori sunt complet deconectate iar purtarea articolelor respective presupune un intreg sir de alte achizitii.
Nu in ultimul rand, „garderoba capsula” te va scuti te efort si de stres. Unii ar putea spune ca avand un numar limitat de articole vestimentare posibilitatile de a le mixa sunt si ele mult limitate. In realitate, dintr-un numar mic de articole vestimentare alese inteligent si coerent posibilitatea de a crea ansambluri vestimentare reprezentative pentru tine este mult mai ridicata – si mai sigura. Avand aceasta „plasa de siguranta” vei reusi oricand cu usurinta sa dai tusa sezonului – sau a momentului – prin accesorii deosebite sau printr-un singur articol in tendintele sezonului sau chiar extravagant.

Dincolo de caracterul clasic si atemporal, piesele ce compun „garderoba capsula” ar trebui sa fie definite prin calitate: calitatea tesaturilor, ce asigura confort si durabilitate, dublata de calitatea croiului. Daca exista ceva in care ar trebui sa investesti atunci cand e vorba de imaginea ta, acestea sunt acele articole esentiale ce alcatuiesc „garderoba capsula”.

Gina Butiuc
fashion designer
consultant de imagine

Pin It on Pinterest

Share This