ELEGANTA

Intr-una din zilele de la inceputul anului trecut mi-a trecut pragul Atelierului un barbat care stia ca mai are foarte putin de trait. Isi dorea sa traiasca timpul ramas cu intensitate, bucurie si eleganta. Voia sa mai (re)traiasca experientele care i-au colorat viata, care i-au adus frumusete si implinire.  Mi-a spus ca isi doreste ca paseasca cu eleganta in experienta suprema a vietii si m-a rugat sa pun in acest costum acea magie pe care a regasit-o in toate creatiile mele. 

Mi-a spus ca isi doreste un ultim costum bespoke.

Sa lucrez pentru acest barbat a fost pentru mine o experienta transformatoare. Intreaga viata cautam perfectiunea, cautam raspunsuri in fata lectiilor de suflet, suntem recunoscatori – si speram la recunostinta si recunoastere. Iar toate acestea vin doar in absenta totala a asteptarilor.

Am lucrat pentru acest barbat ca si cand nu as fi avut nimic de pierdut.

Am lucrat pentru acest barbat ca si cand as fi avut totul de pierdut…

Moda ar trebui sa fie, in mod axiomatic, despre eleganta: a trupului, a spiritului, a sufletului. Despre eleganta de a FI. Dintre toate formele de arta, probabil ca moda e cea mai efemera – dar si cea care are puterea de a te transforma. Cu rapiditate, cu efervescenta, cu emotie. Are puterea de a vorbi despre tine inainte chiar ca tu sa poti exprima in cuvinte cine esti.

Nu cred intr-o estetica a uratului. Cred ca putem gasi frumos, emotie, bunatate, inaltare oriunde, oricand – atata timp cat ai cultivat in tine frumos, emotie, bunatate, inaltare. Dar nu cred intr-o estetica a uratului. Nu cred in trivialitate in arta. Nu cred in imixtiunea vulgarului, a patologicului, a morbidului in moda.

Intre arte, moda este cea mai versatila. Dar este si cea mai prezenta. Poate tocmai de aceea femeile si barbatii deopotriva aleg tot mai mult sa urmeze „religia” modei

Ca orice forma de arta, moda e un statement si un act de cultura; o forma de respect si de autorespect. E gestul individului care face un pas inainte si se declara unic. E modul particular si unic prin care te detasezi de contingent si te exprimi asa cum esti: autentic.

 

Gina Butiuc

fashion designer

image advisor

Pin It on Pinterest

Share This