gina-butiuc-dresscode

Ai constatat, cu siguranta, la multe evenimente, diversitatea de stiluri vestimentare abordate, in cadrul aceluiasi eveniment avand posibilitatea de a savura de la tinute business, la tinute cu “mult sclipici pe piept” sau chiar tinute  care s-ar potrivi mai degraba in vacanta si care s-ar putea sa-ti solicite intr-un mod aparte retina.  Recent, inaintea unui eveniment, am intrebat pe unul din organizatori care e dress code-ul. Mi s-a raspuns: „elegant”. Cum acest cod vestimentar nu exista, fiecare l-a interpretat cum a crezut de cuviinta asa ca am putut vedea cam tot ce se putea vedea, de la costume barbatesti negre ultrascortoase pana la bermude, rochii lungi cu spatele gol si nelipsita dantela elastica din poliester. Au aparut si doi domni care, daca te luai dupa tinuta lor, ai fi zis ca urmeaza sa se imbarce pe un yacht desi evenimentul s-a desfasurat in centrul Clujului. De departe, cea mai savuroasa tinuta a fost a unei domnisoare ce s-a gandit sa abordeze o rochie gipsy ce s-a dovedit dificil de gestionat avand in vedere ca la un moment dat, probabil dupa o vizita la toaleta, a revenit in multime cu fusta prinsa in chilot.

De obicei, atunci cand primesti invitatia iti pui intrebari in legatura cu standardul evenimentului si incepi sa faci speculatii despre tinuta pe care ar trebui sa o abordezi. Locul sau titulatura evenimentului ar trebui sa fie indicii pretioase – dar uneori, ajuns acolo, te trezesti intr-o alta dimensiune. Dilema poate fi simplu elucidata de catre organizatori prin includerea in invitatie a mentiunii privind codul vestimentar. Bine, asta presupune ca oamenii sa stie ce vrea fiecare cod vestimentar de la ei…

Sunt acceptate patru coduri vestimentare, la acestea adaugandu-se codurile pentru petrecerile tematice, acestea reprezentand o categorie aparte.

1.Formal – este codul destinat receptiilor, balurilor, spectacolelor de Opera, galelor caritabile. La aceste evenimente tinuta barbateasca este obligatoriu compusa din frac cu revere din satin, pantalon cu vipusca din satin, camasa alba cu plastron, cravata si vesta albe, pantofi si ciorapi (3/4!) negri. Femeile vor aborda rochii de bal lungi, clasice, intr-o singura culoare, fara stridente sau detalii extravagante. Acest cod este deosebit de restrictiv si strict.

2.Semiformal – este codul destinat evenimentelor high (nunti, premiere teatrale, unele baluri). Pentru barbati, presupune abordarea vestimentatiei “black tie” (smoking cu papion negru, camasa alba), accesoriile ce vor face diferenta fiind butonii si ceasul. Pentru femei este recomandata rochia de seara lunga, in croieli clasice sau rochia cocktail (de lungime pana sub genunchi), realizate din tesaturi pretioase, fara excentricitati.

3.Informal – este codul indicat pentru intalniri oficiale sau de afaceri. Pentru barbati este recomandat costumul clasic in culori inchise si cravata, iar pentru femei tinuta business compusa din taior si fusta sau pantalon clasic, cu cateva accente feminine (o singura bijuterie deosebita, discreta, o bluza din matase) sau rochie cu un croi auster. Acest cod poate fi utilizat in orice situatie in care nu este solicitat unul codurile enuntate anterior.

4.Cocktail attire – este codul ce permite cea mai mare libertate in compunerea tinutei. Tinuta pentru barbati, presupune costum clasic sau, in functie de locatie si momentul zilei, pantalon purtat cu un sacou modern, bine croit, dintr-o stofa deosebita, camasa simpla si o cravata iesita din comun. Tinuta feminina poate fi alcatuita din rochie 3/4 croita din tesaturi lejere, chiar imprimate – pentru evenimentele in aer liber . Tinuta poate fi completata de accesorii si, desigur, armonizata cu coafura si machiajul.

Respectarea codurilor vestimentare nu reprezinta o incercare de anulare a personalitatii sau de uniformizare, asa cum nici un cod nu urmareste acest obiectiv. Este vorba de civilizatie si, pana la urma, de integrare in structurile la care accedem.

Gina Butiuc

fashion designer

 

sursa foto: aici

Write a comment:
*

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This