GRESELI VESTIMENTARE

Sunt intrebata deseori care sunt sfaturile vestimentare cele mai solicitate si care sunt cele mai frecvente greseli vestimentare care ar fi bine sa fie evitate pe cat posibil. Fiindca articolul ar fi devenit prea stufos, am impartit subiectul in doua si voi aborda tema dinstinct pentru doamne si pentru domni. Gaseste in continuare materialul pentru domni, pe cel adresat doamnelor il poti citi aici.

– Nu purta cravata la camasa cu maneci scurte, asocierea aceasta nu numai ca este lipsita de eleganta ci trimite cu gandul spre uniforma de fast-food. 

– De fapt, nu purta camasa cu maneci scurte decat la tinute sport sau in vacante. Chiar si intr-o tinuta casual, alege o camasa cu maneci lungi pe care le poti rula daca vrei un aer mai lejer insa stilat, in acelasi timp.

– Nu purta pantofi negri in combinatie cu pantaloni bleumarin, maron sau gri. Aceasta asociere cromatica „ucide” luminozitatea culorilor inchise si ofera ansamblului vestimentar un aer batranesc, ofilit, lipsit de creativitate. In aceste situatii sunt recomandati pantofi in nuante de maron, de la nuantele calde de ocru, pana la maron-roscat, sienna sau umbra ori bordo.

– Nu purtati costum negru cu camasa alba decat in situatiile in care codul vestimentar impune aceasta tinuta. Acest tip de asociere prin contrastul maxim pe care cele doua nonculori il creeaza transmite mesajul de distanta, inabordabil si  blocheaza comunicarea.

– Evitati imbracamintea excesiv de stramta daca sunteti plinuti, aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli vestimentare. Poate credeti ca hainele excesiv de stramte va vor arata mai supli. De fapt, acestea vor atrage si mai mult atentia asupra surplusului.

– Nu purtati nici haine largi si diforme daca sunteti plinuti. Acestea vor mari si mai mult proportiile si, in plus, vor transmite mesajul de inacceptare despre voi. Alegeti articole vestimentare care, prin croi, urmaresc linia corpului si texturi lejere.

–  Evitati pantalonii pana sau prea stramti daca aveti burta sau torsul proeminent. Prin linia pantalonului putem corecta si echilibra proportiile, aceasta fiind una din functiile vestimentatiei.

– Nu putati un ceas masiv daca aveti o constitutie fizica firava. Se vorbeste excesiv de mult despre rolul pe care il joaca ceasul in vestimentatie si calitatea acestuia de indicator al statusului social. Ceasul ar trebui ales in concordanta cu trasaturile fizice, cu stilul vestimentar general si posibilitatile reale si bine integrat in ansamblu. Un ceas scump sau masiv in asociere cu o pereche de pantofi de proasta calitate sau cu o dantura neingrijita va vorbi despre parvenitism, in nici un caz despre un standard de viata ridicat.

– Evitati accesoriile supradimensionate, in culori stridente sau cu imprimeuri excesive. Daca faceti astfel de alegeri in mod constant acestea pot fi percepute ca substitute falice si sa transmita despre voi mesajul ca ati fi o persoana complexata. Asadar, pastrati echilibrul!

– Nu alegeti niciodata sacouri cu detalii dubioase de croi, in special la nivelul gulerului si reverelor, cu insertii neobisnuite  sau cu incercari asa-zis revolutionare de design. Sacoul barbatesc este considerat a reprezenta perfectiunea in arta croitoriei iar inovatiile permise sunt putine si discrete. Orice derapaje sunt doar incercari ce demonstreaza neputinta celor ce spera ca pot imbunatati ceea ce este deja perfect. De fapt, tocmai aceasta complexitate prin simplitate reprezentata de sacoul barbatesc este indicatorul indiscutabil al masculinitatii.

– Nu va alegeti vestimentatia ca o extensie a vestimentatiei partenerei. Tinutele partenerilor trebuie sa se potriveasca prin detalii subtile de stil nu intr-un mod ostentativ, respectand in acelasi timp unicitatea fiecaruia.

– Nu purtati ciorapi scurti la pantaloni eleganti. Lungimea ciorapilor trebuie aleasa astfel incat atunci cand stati asezat sa va acopere in totalitate gambele. Sunt recomandati ciorapii 3/4, nu sosetele si, desigur, ar fi de evitat varianta fara ciorapi.

– Nu purta ciorapi imprimati la tinute elegante sau in medii in care sunt impuse coduri vestimentare restrictive. Poti purta astfel de sosete la tinute casual sau smart-casual ori chiar la una business daca situatia si statutul tau permite acest lucru. Sosetele albe pot fi purtate doar la tinuta sport sau in cazul in care esti clona lui Michael Jackson.

 

Gina Butiuc

fashion designer

sursa foto: aici

 

Pin It on Pinterest

Share This