gina-butiuc-tendinte-t-i-2015-2016

Este stiut faptul ca tendintele in fashion sunt subtil racordate la climatul social, economic si politic. De aceea, in perioadele de recesiune economica ori tensiuni politice cromatica a fost intotdeauna mai austera, liniile de croi si accesorizarea ducand spre minimalism.

Daca privim harta cromatica a acestui sezon, vom observa ca din cele 10 culori propuse de Pantone 9 sunt culori reci – sau nuante reci ale unor culori pe care, in general, probabil ca le-am considera ca apartinand spectrului cald. Dar nu e o surpriza, avand in vedere ca si sezonul estival 2015 s-a „bucurat” de o cromatica la fel de „inghetata”. Pana la urma, poate ca era necesara aceasta echilibrare dupa agresivitatea cromatica a ultimilor ani.

Culoarea de referinta a sezonului ramane, ca in cel precedent, Marsala, insa in compania griurilor-verzi si a nuantelor metalice dominante isi pierde mult din opulenta pe care probabil fiecare dintre noi i-am atribuit-o la inceputul anului. In acest sezon rosul-bordo imprumuta ceva din  teluritatea culorilor rupte natural asocierea rapindu-i insa din stralucire.

Singura culoare cu adevarat calda e Oak Buff, un ocru vibrant, ca te duce cu gandul la frunzele ce parca au capturat in ele arsita verii si, in caderea lor, iti ating pentru ultima data trupul si sufletul. Dried Herb poate sustine timid un contrast calitativ iar asociindu-le cu Marsala efectul poate fi unul specific de toamna calda.

Insa povestea continua in peisajul straniu definit Biscay Bay, Stormy Weather, Desert Sage sau Reflecting Pond si simti cum raceala se insinueaza treptat de pretutindeni iar insele denumirile alese de cei de la institutul Pantone contribuie la definirea atmosferei de aglomerare in care te simti insingurat, instrainat. Nuantele de violet Amethyst Orchid si Cashmere Rose aduc acea tensiune cromatica necesara tocmai pentru a potenta mesajul nuantelor metalice ce definesc toamna si iarna ce stau sa se astearna.

Am spune ca portocaliul a fost inclus in scoala in lista culorilor calde. Nu insa si atunci cand primeste inflexiuni metalice si este denumit Cadmium Orange.

Iar daca pana acum ai perceput toamna ca o explozie de culori ce-ti invaluie sufletul in caldura nuantelor solare si de pamant, in acest sezon iti vei reformula asteptarile: o poveste stranie sta sa inceapa.

 

Gina Butiuc

fashion designer

sursa foto: aici

 

Write a comment:
*

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Share This